Tanfolyamok lehetséges finanszírozási formái

08.04.2014 07:21


Az AMS  támogatja, illetve finanszírozza kurzusokat, és az egyéb képzési- és továbbképzési tanfolyamokat. Forduljon illetékes tanácsadójához!
Kapcsolat és info a munkaügyi szolgálathoz: www.ams.or.at

 

 

WAFF, a Bécsi Foglalkoztatási Támogatási Alap

Mi az a WAFF?
Munkavállalói érdekcsoportok kezdeményezésére, a bécsi tartományi kormány 1995-ben létrehozott egy saját intézkedést az aktív munkaerő-piaci politika érdekében és ezzel végrehajtotta az ehhez tartozó intézkedéseket és programokat

A WAFF forrásokat kap az Európai Szociális Alaptól (ESF). Ebből, összességében mintegy 27.500 munkavállalót, 58 százalékban nőket, tud támogatni.

Mit csinál a WAFF?

• A Waff Tanácsadó Központban a jövőben olyan munkavállalókat támogatnak különösen, akiknek nincs meg a kötelező iskolai végzettséget meghaladó képesítésük, és azokat, akik alacsony jövedelemmel rendelkeznek. Emellett létezik a jól bevált támogatási rendszer a nők és a munkába visszatérők, valamint a képzési számla minden bécsi alkalmazott számára.

• A bécsi képzési garancia továbbfejlesztése: A vállalati gyakornoki képzés mindazok számára, akik nem találnak gyakornoki állást, elengedhetetlen része a bécsi képzési garanciának. Ezen kívül vannak nagyon kedvező ajánlatok a fiatalok számára, iskola befejezése után.

• A Waff, a foglalkoztatási egyezség koordinátoraként, továbbra is felelős az uniós források felhasználásáért. Ezáltal lesznek projektek a munkaerőpiacon különös nehézségekkel küzdő emberek számára finanszírozva.

Itt találhat információkat a témáról.

 

Bevándorlók, pénzügyi támogatáshoz juthatnak, a kék színű ÖIF- tartományi kupon formájában. A letelepedési hivatalok – mint például a városi tanács, lletve járási vezető- adják oda a kupont bizonyos esetekben az úgynevezett családtagoknak. Ezalatt osztrák, svájci, EWR és harmadik országbeli polgárok házastársai vagy kiskorú gyermekei értendők.

A tanfolyamköltség 50%-át (legfeljebb 750 eurót) az ÖIF visszafizeti.

A MERIDIAN nyelviskolát az ÖIF tanusítja, ami azt jelenti, hogy tanfolyamainkhoz ÖIF kupont is felhasználhat és visszakérheti a költségek egy részét.

Pontos meghatározás
Azok a résztvevők, akik a kupon kiállításától számított 18 hónapon belül az ÖIF vizsga segítségével sikeresen elvégeztek egy hitelesített A2-es német nyelvtanfolyamot, azok kaphatnak legfeljebb 300 tanórára szóló támogatást, illetve 50 százalékos (legfeljebb 750 eurós) kedvezményt a tanfolyami díjból

 

Egy példa, hogy hogyan működik a támogatás:
Ön felkeres egy 300 tanórás német integrációs tanfolyamot, amiért 1000 eurót fizetett.
A kuponja 2011. július 1-jén került kiállításra.

2012. november 20-án nyelvvizsgát tett A2-es szinten.
Mivel a tanfolyamot 18 hónapon belül sikeresen befejezte, a kuponja még érvényes volt.
A bizonyítványán kívül még 50%-ot is visszakap  tanfolyami költségeiből, azaz 500 eurót. (1000 eurónak az 50%-át)
Figyelem: Amennyiben a vizsgát 2013. március 20-án vagy még később teszi le, a kuponja érvényét veszti és nem kap visszatérítést a tanfolyam költségéből.

 

2011 július elseje óta az integrációs megállapodás előírja, hogy az új bevándorlóknak a bevándorlási hatóságok felé be kell nyújtaniuk egy igazolást, A1-es szintű nyelvtudásukról, ahhoz hogy mekapják a tartózkodási engedélyüket..

Miután megkapták a tartozkodási engedélyüket, érkezésüktől számított 2 éven belül igazolniuk kell A2-es szintű német nyelvtudásukat.

Határozatlan időre szóló tartózkodási engedély esetén – 5 éves ausztriai tartózkodás és az integrációs egyezmény aláírása után – a tartományi törvény szerint B1-es szintű nyelvtudásról szóló igazolás szükséges.

Az integrációs és diverzitás részleg (MA 17) segíti Önt a bécsi nyelvi kuponokkal, melyek a kiállítástól számított 30 hónapig érvényesek.

Nyelvi utalvány 300 euró értékben
A 300 eurós(háromszor 100 €)  bécsi nyelvi kupont azok a bevándorlók kapják, akik 2008. október 1-je után érkeztek Ausztriába.

Ehhez meg kell felelnie az alábbi követelményeknek:

• Osztrák állampolgárral történő családegyesítés miatt van Bécsben.
• Egy harmadik országbeli állampolgárral történő családegyesítés miatt van Bécsben.
• 2008. október 1-je után kapta meg az első letelepedési engedélyét a Bevándorlási-, Állampolgársági,Anyakönyvi Hivataltól.(MA 35).
• Az integrációs és diverzitás részleg (MA 17) kezdeti tájékoztatójáról elhozta a bécsi képzési igazolványt.
A 300 euró értékű nyelvi kupon kombinálható az Osztrák Integrációs Alap utalványával. .

Nyelvi utalvány 150 euró értékben
A 150 eurós(háromszor 50 €) bécsi nyelvi utalványt az Európai Gazdasági Térségből érkező, illetve harmadik országbeli állampolgárok kapják.

Ehhez meg kell felelnie az alábbi követelményeknek:

Ön
• családtagként,
• önállóként,
• munkavállalóként
2011. január 1-je után regisztrációs igazolást vagy tartózkodási kártyát kapott a bevándorlási, állampolgársági és anyakönyvi (MA 35) hivatalnál, és elhozta az integrációs és diverzitás részleg (MA 17) kezdeti tájékoztatójáról a bécsi képzési igazolványt.

A képzési igazolványról szóló információk itt találhatók.

—————

Zurück