Rejtőzködő kerthelyiségek

23.04.2014 20:18

Bécsben számos zöld oázisra bukkanhatunk az idillikus belső udvarok mélyén. És ha ott még ételt és italt is felszolgálnak, akkor semmi akadálya a kellemes időtöltésünknek.

        
 Mivel az utcáról gyakran semmi sem látszik, könnyen megeshet, hogy úgy megyünk el Bécs legszebb kerthelyiségei mellett, hogy észre sem vesszük őket. Például a Boltzmanngassen. Közvetlenül a francia kultúrintézet kerítésfala mögött rejtőzik a Flein nevű francia étterem, melynek kerthelyisége egyszerűen elragadó: Langyos nyári estéken öreg fák alatt, virágok és fűszernövények ágyásai között étkezhetünk itt.

 

A Glacis Beisl nevű étteremet sem könnyű felfedezni, mivel a MuseumsQuartier végében található. Ott egy titokzatos kerthelyiség vár bennünket, gesztenyefákkal, kúszónövényekkel, csobogó szökőkúttal és bécsi ételekkel.

A Glacis Beisl kerthelyisége

A Spittelbergen lévő Amerlingbeisl biedermeier idilljét szintén érdemes megtapasztalni: A belső udvarban borostyánnal sűrűn benőtt, ódon körfolyosók (Pawlatschen) alatt üldögélhetünk.

A Weinstube Josefstadt nevű borozó is igazi kiskocsmai hangulatú eldugott zöld oázis a város közepén. A megfelelő hangulatról itt a vadszőlő, egy szökőkút, egy pavilon és egy pohár jó bor gondoskodik. A Silberwirt kerthelyiség a Schlossquadratban rejtőzik egy olyan, biedermeier épületkomplexumban, amelynek kis belső udvarai egész labirintust alkotnak.

Silberwirt    Silberwirt

Az igényes bécsi vendégfogadók konyhaművészeti remekeit is szívesen tálalják a jellegzetes bécsi belső udvarok környezetében. Jó példa erre a 8. kerület szolid polgári környezetében található vendéglő, a Schnattl. Csodás látványt kínál a Schreiners Gastwirtschaft nevű étterem, amelynek kertjében történelmi értékű pavilon áll, és ahol a természetes állapotban megőrzött virágos réten tavasszal margaréták nyílnak. 

Kerthelyiség    Kerthelyiség

Ennél modernebb hangulatú a Ringen található Österreicher im MAK nevű étterem. A puritán kerthelyiség egy terjedelmes réttel határos - ritkaság ez a város közepén.

Kerthelyiség

A Mill belső udvarát nagy műgonddal alakították ki. A kert Ázsiából származó berendezése és dekorációja pompás színekben ragyog. A falakat rózsaszínre és narancssárgára festették, a növények sokszínűsége egy virágboltéval vetekszik. Az étlapot a Földgolyó minden szegletéből származó számos konyhaművészeti stílus ihlette. Mraz & Sohn a város egyik legfontosabb címe, ha jó konyhát keresőnk. Már ez is megérné, hogy ellátogassunk ide. A belső udvarban található, szépen feldíszített kerthelyiség esténként hangulatos fényárban úszik. 

KerthelyiségKerthelyiség

A Nemtoi zöld környezete nem annyira látványos, de annál inkább felhívja magára a figyelmet a belső udvar dizájnja. Forró nyári napokon kedvünkre lehűthetjük a lábainkat a pihenőkertben a található vízmedencében.

Nemtoi étterem    Gastgarten

—————

Zurück