Pihenés és kultúra Bécs körül I. A bécsi erdő

12.04.2014 00:21

A bécsi erdő

 

"A bécsi erdő olyan, mintha a vadonban lennél, nem pedig egy-két mérföldre a világ egyik legpezsgőbb fővárosától” – így foglalta össze 150 évvel ezelőtt Adalbert Stifter benyomásait a Bécsi-erdőről, amit ma ugyanígy fogalmazna meg. A Bécstől nyugatra található erdős térség mindig is a bécsiek kedvelt kirándulóhelye volt: az emberek mindig a kirándulás, a feltöltődés, a fürdőzés, a kultúra és a szórakozás miatt keresték fel.

A Bécsi-erdő lankás lejtőin, az Alpok előterének egyik nyúlványán fekszik. Ez a „zöld tüdő“ része a (törvényes védelem alá eső) zöldövezetnek. 2005-ben az UNESCO emellett bioszféra parkká nyilvánította a Bécsi-erdőt - ezt a kitüntetést különleges kulturális és természeti tájak kapják. Egy bioszféra parkban fekvő világváros nemcsak különleges, hanem világviszonylatban is egyedülálló!

 

Kirándulás gyalog, kerékpárral vagy golfütővel

Már Stifter korában is tisztában voltak a szabad levegőn való mozgás jótékony hatásaival. Manapság összesen 6000 kilométernyi kijelölt turistaút, valamint 46, több mint 1000 kilométer hosszúságú mountain bike útvonal található a bécsi erdőben. Aki pedig nem a lábait, hanem a karját szeretné erősíteni, azt szeretettel várja a Golf ARENA 9 golfpályája Badenben.

   

A Bécsi Erdő 1 350 km² területen kínál életteret 2 000 növényfajnak, 150 költőmadár fajnak és sok más veszélyeztetett állatnak. Itt sikerült a kipusztulás határán álló uráli baglyot újra elterjeszteni. Már három évvel később szenzációról szóltak a hírek: Ausztriában 50 év óta először történt, hogy 2011-ben két uráli bagoly természetes körülmények között párzott és hozott a világra utódokat a Bécsi Erdő bioszféra parkjában. A veszélyeztetett smaragdgyík is itt él. Több különböző túravezetés során ismerkedhetnek meg a Bécsi Erdő (fajaival) sokszínűségével. Különösen izgalmas és információdús esemény lesz a „fajok sokszínűségének napja", mely minden évben a bioszféra park egy másik részén kerül megrendezésre, és színes családi programot kínál, melynek keretében vezető kíséretében fedezhetjük fel a különböző élettereket, miközben a régió kulináris ínyencségeivel kényeztetnek bennünket. 15 természetvédelmi terület és 4 natúrpark is tartozik ehhez az egyedülálló természeti tájhoz a rétek, legelők, szántóföldek és szőlőskertek mellett.

 

A zene és a bor hazája

Minden sportolási lehetőség ellenére a bécsi erdő alapjában véve a költészet terepe. A környék számos művészt megihletett, köztük olyan zeneszerzőket is, mint például Beethoven, Schubert vagy Johann Strauß. Vajon csak a táj szépsége vonzotta az idelátogatókat? Vagy a bor? Gumpoldskirchen és Pfaffstätten legendás pincéiben jófajta fehér- és vörösborok nemesednek, melyeket a környék kiskocsmáiban megízlelhetünk.

A bortermelő települések többnyire megőrizték falusi jellegüket, hangulatos kiskocsmáikkal és barátságos kerthelyiségekkel hívogatják a betérőket, hogy néhány gondtalan órát finom étkek, italok és bécsi zene mellett töltsenek.

A Bécsi-erdőt behálózzák a kijelölt sétáló és kiránduló utak, így ideális pihenőterület, amely könnyen elérhető a bécsi tömegközlekedési eszközökkel. A Bécsi-erdő dombláncán található a bécsiek két „házi hegye": a Leopoldsberg és a Kahlenberg. Remek kilátás nyílik innen a városra és a Bécsi-erdőre.

A bioszféra park legsűrűbben látogatott részein információs pontok találhatóak. Ezeken az információs pontokon a táj jellegzetes növény- és állatvilágáról tájékoztatnak, valamint tippeket adnak a környék szabadidős és kikapcsolódást nyújtó programjaival kapcsolatban, illetve a régió saját termékeiről.

 

 

—————

Zurück