Pihenés és kultúra Bécs körül VIII. Történelmi hidak és kutak

17.04.2014 15:38

„1 716 hídon kelhetsz át“ .... legalábbis Bécsben. Bécsnek valóban többször annyi hídja van, mint Velencének. Építészeti szempontból szintén érdekes a sok történelmi kút, amely a bécsi városképet szépíti, és Bécset a világ legélhetőbb városává teszi. Végül is az ivókutakból bécsi hegyi forrásvíz folyik!

 

Egy kis izelitö :)

 

Nászkút

A Hohe Marktnál található, (1729) a barokk kor legjelentősebb bécsi kút-emlékművei közé tartozik. A mai kő- és bronzváltozat egy fa emlékmű helyén áll, amelyet I. Leopold császár építtetett, amikor fia, Joseph sértetlenül tért meg a háborúból.

 

Donner szökőkút

Érdekes története van a Neue Markton található  szökőkútnak (1739) is: A meztelen alakokat (amelyek a Duna mellékfolyóinak allegóriái) Mária Terézia császárnő erény-bizottsága először eltávolíttatta. Ezek most az Alsó Belvedere Barokkmúzeumában találhatók.

 

Pallasz Athéné kút 

   

(1902) a Parlament előtt, a Ringen folyóisteneket ábrázol, melyek a Dunát, az Innt, az Elbát és a Moldvát testesítik meg.

 

A Régi Városházán található Androméda-kút, a Freyungon található Ausztria-kút vagy a Sisi császárnő emlékkút a Népkertben szintén kihagyhatatlan látnivaló.

 

Wien Kulturgut-Übersicht mit den Standorten der Monumental- und Denkmalbrunnen

 

Szökőkút világítással; Fény játékok Március 22- Október 26,  20-24 óra, Schwarzenbergplatz

   

 

 

Duna-menti városként Bécsnek sok hídja van: tíz Duna-hídja, 32 Duna-csatorna hídja, 40 Wien folyó hídja, 271 vasúti hídja és más hídjai. A metró az Otto Wagner által tervezett városi vasútból fejlődött ki, amely több híd megépítését tette szükségessé. Ezek a szerkezetek ugyan műszaki célú építmények, azonban a legapróbb részleteikig formatervezettek, és emiatt rendkívül látványosak. A mai napig meghatározó elemei a bécsi városképnek. Kicsi, de pompás a Bécsi Práterben található Konstantin-híd, amelyet 1873-ban adtak át, és ezzel - építészeti szempontból - Bécs legöregebb hídja.

 

Hohe Brücke

 

Holzbrücke im Japanischen Garten

 

Kaisermühlenbrücke

 

Marchfeldkanalbrücke

 

Praterbrücke

 

Seilsteg unter der Praterbrücke

 

Stadtparksteg

 

Erdberger Steg

 

Himmelteichsteg

 

Margaretengürtel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

—————

Zurück