Laxenburg - Kastély a szigeten

09.05.2014 15:08

A 18. és 19. század kertépítészetének jelentős nyomaira bukkanunk a Bécstől délre található Laxenburg kastély parkjában. A kastély 1306 óta a császári család tulajdonában áll, aki minden évben a kikapcsolódás helyéül választotta a 280 hektáros kertet.

 

I. Ferenc császár –aki maga is kertészeti tanulmányokat folytatott- rendelte el a kert építését saját elképzelései szerint, így jött létre a romantikus, historizáló stílusban megálmodott park. A császár középkor iránti szenvedélyét mutatja a Franzensburg, a lovagi kripta, a lovagi pillér, a versenypálya, a barlang és a gótikus híd. Korabeli tudósítások szerint Ferenc saját maga, egyszerű ruhában és köpenyben vett részt a munkában, annak érdekében, hogy a munkálatokat kézben tartsa. A park elkészültét követően azt nyitva hagyta a kertek és a természet kedvelői számára.

A több száz éves fák alatt – a hosszan elnyúló réteken és vizeken sportolók és sétáló emberek töltik idejüket a 10 kilométer hosszú úthálózaton. Az impozáns épületek - mint a régi kastély, melyet vizes árok vesz körül - eredetileg egy vadászterület központját képezte, és a Habsburgok nyári rezidenciájaként szolgált; vagy a pompás kék udvar ma is elkápráztatják a látogatókat.

A Stapelplatzon található csónakkölcsönző korábban fából készült csónakokkal és egy császári jachttal várta a látogatókat, ma pedig az evezős és elektromos csónakok és vízi biciklik modern választékát kínálja. A kultúra iránt érdeklődő látogatók a Franzensburg vaskos falai között a múzeumi vezetések alkalmával ismerkedhetnek a Habsburgok pompájával és történetével. 

A pompás esküvő után itt töltötte mézesheteit Sisi császárné és Ferenc József császár. Köztudott, hogy a császárné szívesen lovagolt ki a Laxenburgi Erdőbe. A Laxenburgi kastélyban született Rudolf koronaherceg is.A Laxenburgi Kastélypark teljes egészében müemlékvédelem alatt áll, ezen felül Natura 2000 terület is. A számos kikapcsolódási lehetőség sokakat vonz a parkba, évente több mint egymillióan töltik itt a szabadidejüket.

 

A legismertebb épület a FRANZENSBURG, mely 1799 és 1835 között épült. II. Ferenc császár egy középkori lovagvár utánzatát építtette a kastélytó közepén kialakított mesterséges szigetre. Termeit múzeumként tekinthetjük meg, ezeket ma is Ausztria kincsesházaként emlegetik.

A parkban található a régió legnagyobb természetközeli játszótere.

Nyáron panorámavonat, csónakkölcsönzés, komp a Franzensburg várhoz, pónik várják a kirándulókat.

—————

Zurück