Karácsonyi ajándék ötletek

05.12.2014 18:25

1)Az én karácsonyom - saját mesekönyv

Igazán személyes karácsonyi ajándék ötlet egy saját mesekönyv elkészítése színes fotókkal, és egy családi történettel.

 

 

Karácsonyi saját mesekönyv

A saját mesekönyv ötlete nem újdonság, és persze sok idő kell az elkészítéséhez, de az biztos, hogyha elkészül, akkor egy örök emlék lesz belőle, ami talán még a nemzedékeken át is öröklődhet. Éppen ezért érdemes bele energiát tenni.

Válassz olyan történetet, ami egyébként is nagy hatással van a gyerekre. Úgy értem, hogy a kedvenc meséje karácsonyi változatban, karácsonyi képekkel, vagy éppen a család karácsonyi hagyományait elmesélő történet. Kitalált mese is lehet persze. A képeken, amiket összegyűjthetsz a netről, vagy a saját fotó gyűjteményedből, mindenképpen szerepeljen a kisgyerek arca, mert ettől lesz számára még izgalmasabb, személyesebb a történet. Itt nem a tökéletes minőség a lényeg, így, ha nem ismersz komoly rajzoló programot, az se baj. Sőt, ha szeretsz rajzolni, montázsokat készíteni, akkor akár saját rajzokkal, kivágott papírkép montázsokkal is elkészítheted a könyv illusztrációját, aztán digitális képet készíthetsz róla, és azt töltöd fel a szöveg mellé. A lényeg a saját történet, a gyerek személyes megjelenése.

Végül egy fotókönyv készítő céggel kinyomtattathatod, és könyvvé köttetheted a munkádat.

 

2) Rénszarvas borkedvelőknek

Készíts borkedvelő barátaidnak karácsony ünnepére ajándék rénszarvast borosüvegek dugóiból, és ajándékozz mellé egy jó bort.

rénszarvas dugóból

Három darab dugó elég is a is rénszarvas elkészítéséhez. Az első darab a szarvas teste.

A második darabot hosszában, és keresztben is félbe vágod. Így megkapod a négy darab lábat. Ezt ragasztóval rögzíted a testhet.

A harmadik dugóból egy vékonyabb szeletet. Ebből lesz a szarvaska füle. Vágj le egy kb 1 cm széles szeletet. Ez lesz a szarvaska nyaka. A nyakat rögtön a helyére is ragaszthatod.

A vékony szeletet vágd négy felé, majd az alsó kép szerint ragaszd fel a kettő negyed körcikkből álló füleket a helyükre.

Díszítsd ki a szarvaska fejét. Ez azt jelenti, hogy két fekete gyöngyből ragassz neki szemeket, egy piros gyöngyből orrot, barna zsenília szálból pedig agancsokat. Ha ez kész, ragaszd a fejet a helyére.  

Végül a barna zsenília szál maradékából ragassz farkincát a szarvasnak, és adj neki egy helyes kis szalagot a nyakára.

 

3)Mikulás ecsetből

Sok minden felhasználható helyes kis ajándékok, ünnepi dekoráció készítéséhez. Ilyen például egy darab festő ecset is.

 

Egy ilyen helyes kis ajándék elkészítése nem igényel sok időt, viszont megmozgatja a fantáziát, és vidám, kedves végeredménnyel szolgál.

Nézzük, hogy készül az ecset mikulás:

ecset mikulás ajándékba

Első lépésként készítsük elő az ecsetet. Fessük be akril festékkel az ecset szőrét fehérre, a fém arroncsot rózsaszínesre. Ez lesz az arca a Mikulásnak. Kis vattacsomót mártsunk piros festékbe, és picit érintsük a már megszáradt rózsaszín felülethez mindkettő oldalon a kép szerint. Ez lesz a pirospozsgás arc.

Fessük meg a szemeket, és díszítsük ki az ecset szárát. Ezt megtehetjük festékkel, de ha van valami érdekes, szép mintájú szalvétánk, akkor szalvéta technikát is alkalmazhatunk.

mikulás készítés

Ennek a Mikulásnak papírból van a haja, a szemöldöke, és a bajsza. Vékony csík papírt (ezt legkönnyebben papírdarálóval tudjuk létrehozni) tekerjünk fel szorosan. A pompom így kész is van, a bajuszhoz a külső íveket nyomjuk össze a kép szerint. A szemöldökhöz a külső ívek összenyomása után az alsó részt felnyomjuk, hogy ívet képezzen.

ecset mikulás készítés

A haj kialakításához egy vastag csík papírt bevagdosunk, és csak a csíkok végét pödörjük fel. Felragasztjuk a hajat az ecsetre.

ecset mikulás ajándékba

mikulásra ajándék

mikulás ajándékba

Ha szeretnénk, még díszíthetjük egyéb apróságokkal is a Miku-t, és már kész is.

 

4)Karácsonyi ajándék díszek evőeszközökből

Keress régi, díszes evőeszközöket, vagy éppen egyszerű, könnyen hajlítható kanalat, villát, és készíts belőlük karácsonyi díszeket ajándékba.

Ha vannak szép, különleges nyelű darabjaid, akkor levághatod a nyeleket, dróthajlító fogóval hurkot készítesz a végére, szép szalagot kötsz rá, és már kész is egy csomag különleges karácsonyfa dísz, amelyet becsomagolva igazán egyedi ajándékkal lepheted meg a szeretteidet.

karácsonyfa dísz

A kanalak, villák fejét is fel tudod használni. Hagyj kis véget a szárak levágásakor, hogy az akasztó hurkot el tudd készíteni. Ezután már akárhogy díszítheted a kanalakat, villákat. Festhetsz rá, decoupage-olhatod, figurákat ragaszthatsz rá, vagy éppen ragasztózod a felületét, és apró gyöngyökbe mártod.

egyedi fenyődíszek

különleges díszek

 

Festheted, decoupage-olhatod az egész evőeszközt is, majd kis masnikkal, apróságokkal díszítheted. Mielőtt ennek nekiállsz, kis fémfúróval fúrd, vagy fúrasd ki a szárak végét, hogy a megajándékozott fel tudja majd akasztani a fára a kész díszeket.

ünnepi dekoráció

ünnepi kanalak

 

 

5)Zokni muffin csomag

Zokni muffin csomagolva. Apró ajándék, amit a csomagolás tesz érdekessé. Az ilyen, és hasonló ötletek olcsók, és kedvesek.

 

Zokni muffin lépésről lépésre:

Muffin, zokni, ajándék

Mi kell hozzá:
- 1 pár finom, puha zsenília zokni
- fehér dísz szalag
- muffin papír
- színes dísz szalag,
- celofán
- ragasztó (cellux is megfelelő)1 -Kezdjük el felcsavarni az egyik pár zoknit.

Zsenília zokni

2 - Miután az egész zoknit felcsavartuk, az alját fordítsuk be alulról.

Kosárka készül

3 - Úgy formázzuk meg, mintha egy kis kosár lenne.

Puha kis kosár

4 - Kezdjük el összetekerni a másik zoknit.

Töltelék készül

5 - Szorosan tekerjük fel, hogy egy tömör gurigát kapjunk.

Kész a töltelék

6 - A gurigát helyezzük bele a kosárkára formázott zokniba.

Megtöltjük a kosarat

7 - Íme a mini muffin.

Rózsaszín muffin

8 - A mini muffint kössük át a fehér dísz szalaggal, majd helyezzük rá egy muffin papírra.

Muffin díszítése

9 - A muffinpapír alján tekerjünk körbe egy színes dísz szalag darabot, amelyet ragasztóval rögzítünk. 

Mint a habcsók

10 - Végül rakjuk celofánba a kis csomagot, és a tetején kössünk egy szép masnit a színes dísz szalag másik darabjából.

 

Jó munkát mindenkinek!

—————

Zurück