Kahlenberg

04.05.2014 11:30

 

 A 484 m magas Kahlenberg úgyszólván Bécs saját “hegye”, a bécsi erdő keleti részének utolsó szeglete. A hegy tetején áll egy tv-torony és egy nemrégiben felújított, 22 m magas obszervatórium, melyet Stefánia koronahercegnő ajándékozott a városnak 1880-ban. Tervezői Fellner és Helmer voltak, akiknek nevéhez a bécsi színházak és a Ringstrasse megépítése is köthető.

Kahlenberg egyik legfontosabb történelmi eseménye, hogy 1683-ban, amikor az egyre gyengülő Bécset már 11. napja ostromolták a törökök, a Sobieski fejedelem vezette lengyel csapatok innen támogatást nyújtottak az osztrák csapatoknak. Ennek emlékét a Sobieski tiszteletére emelt barokk St. Joseph kápolna őrzi.

Kahlenberg egy időben a költők és festők egyik kedvenc menedéke volt. Ma már szinte senki sem emlékszik rá, hogy egykor Koca-hegynek nevezték a sűrű tölgyesekben élő rengeteg vaddisznó miatt. Franc Grillprazer, a neves osztrák író így beszélt a városról: “Ha láttad már valaha Kahlenberg csúcsáról a körülötte elterülő vidéket, akkor értheted meg, amit írok és aki vagyok.” 

 

A Bécs 19. kerületében található 484 m magas hegy az egyik legnépszerűbb 1 napos kirándulási lehetőség Bécsből. A hegyről csodás panorámakilátás nyílik egész Bécsre.

 

Eljutás: 38A busz

 

 

 

 

—————

Zurück