Hinterbrühli tavas barlang/Seegrotte

03.05.2014 17:58

Hinterbrühli tavas barlang/Seegrotte

Alsó-Ausztria déli részén található egy szinte páratlan természeti képződmény, a hinterbrühli tavas barlang. Kialakulásához a természet gigantikus erőinek találkozása vezetett.
Évről évre rengeteg látogató sereglik ide a világ minden részéről, hogy bejárja a mesés járatokat és csónakázzon Európa legnagyobb földalatti taván.
A „nagy tó“ kb. 60 méterrel a föld felszíne alatt képződött. Vízfelülete 6.200 m2.
1912-ben, az egykori gipszbányában robbantás során hatalmas erövel több, mint 20 millió liter víz zúdult a járatokba és tárnákba. A víz beörése nyomán tó keletkezett,
mely ma Európa legnagyobb földalatti tava.
A természeti jeleség után leállított bánya évekig zárva volt. A harmincas években nemzetközi barlangkutatókból álló csoport a tavat újra felfedezte. A szakermberek elhatározták, hogy ezt a nem mindennapi természeti látnivalót a nyilvánosság
számára is látogathatóvá teszik.
A “Seegrotte” azóta is rangelsö turisztikai látványosság. Eddig több mint 10 millióan keresték fel. Csak az elmúlt évben 250 ezer látogató érkezett die a nagyvilágból.

A barlangban a második világháború idején az állami Heinkel- Müvek repülögépgyárat létesített. 2000 dolgozót alkalmaztak. Itt készült a világ elsö sugárhajtású vadászrepülögépe. (A HE 162 modellje ma is megtekinthetö.)
A háború után a „Seegrotte“-t ismét megnyitották.
A barlang egész évben naponta látogatható, vezetések több nyelven, motorcsónakázás Európa legnagyobb földalatti taván. (Vezetés 45 perc).

Belépő ára személyenként
Felnőtt 10€
Gyermek (4–14 éves korig) 7 €
Kedvezményes csaladi belepö (2 Felnőtt + 2 Gyermek) 27€

Nyitva tartás
Vezetés csónakázással együtt egész éven át.
Április – október: naponta 9–17 h
Október – március: H-P 9–12, 13-15 h
Ünnepnap, Szo-Va  9–15:30 h

Felvilágosítás
Seegrotte-Hinterbrühl
2371 Hinterbrühl, Grutschgasse 2a
Tel. és Fax +43/2236/263 64
office@seegrotte.at
www.seegrotte.at




 


 

 

—————

Zurück