Az egynapos bakancsos túra azaz Myra vízesések/Myrafälle

04.05.2014 05:23

A szűk romantikus szorosban vándorolva nehéz szabadulni a Myra patak erejének, energiájának lenyűgöző látványától.

 

A vízesés több száz méter hosszan rohan lefelé a völgyben, hatalmas sziklák között, rengeteg zúgót, vízesést alkotva. A víz fölött néhány centiméterrel haladhatunk kiépített fahíd- és lépcsőrendszeren. A vízesés tetejére érve tovább indulunk felfele, mígnem elérjük a mezőt. Itt megpihenhetünk a padokon. Ha már feljöttünk idáig nem szabad kihagyni, hogy felmenjünk a csúcsra, mert onnan gyönyörű kilátás van a völgyre és a szomszédos hegyekre, köztük a Schneebergre. A csúcsra menő út mindössze 5-10 percig tart.


A Kőfalhasadék szurdok bejárata után, igazán vadregényes szakasz veszi kezdetét. Összeszűkül a völgy, a kis patak felett fahidakon haladunk egyre feljebb, majd elérkezünk egy elágazáshoz. Itt a vállalkozó kedvűekkel a létrás szakaszokon haladunk felfelé, aminek az első csúcspontja, a mintegy 15 méteres vaslétra. Ezen felmászva, (vagy mellette egy rövidebb és könnyebb létrán felérve) kis barlangok sorozatán keresztül vezet az utunk. Akik az egyszerűbb, ám szintén látványos szakaszt választják, azok a csendes patakot követve további kis hidakon átkelve jutnak el a barlanghoz, itt csatlakozva a létramászó csapathoz. A barlangok közül a legnagyobb a Töröklyuk, amiben mintegy 20 méter hosszú folyosón keresztül (lámpa vagy fejlámpa szükséges!)  érkezünk a fennsíkra az étteremhez, ahol elfogyaszthatjuk a megérdemelt helyi specialitások egyikét 



A Myra szépsége már korábban is vonzotta a túrázókat, Mária Terézia látogatására egy emléktábla is emlékeztet.
Hídak és stégek vezetnek a vízeséshhez, útközben 11 információs tábla ismerteti a táj élővilágát.


Egy csodálatos erdei ösvényen, majd a vízesés oldalán ereszkedünk vissza a parkolóig. A következő megállónk a pár kilométerrel arréb található Jagasitz vendéglő parkolója lesz, ahonnan már gyönyörűen látszanak az alpesi rétek, háttérben a Schneeberg impozáns hegytömbjével. Rövid készülődés után rendhagyó módon lefelé indulunk.

A túra átlagos erőnléttel könnyen teljesíthető. Több profi túravezető gondoskodik a biztonságunkról.

 

Ajánlott felszerelés:

  • - kényelmes, vízhatlan túrázásra alkalmas lábbeli
  • - esőkabát
  • - személyenként min. 1,5-2 liter folyadék

 

 

 

—————

Zurück