7 dolog, amit társasházban nem tehetsz meg: nagy baj lehet belőle

29.12.2014 09:07

A biztonság elhanyagolása

Bármilyen jó is a szíved, ha olyanok csengetnek fel hozzád a kaputelefonon, akiket nem ismersz, ne engedd be őket: a szolgáltatóknak és a postásnak általában külön kódja van, a betörők azonban előszeretettel alkalmazzák előbbi módszert arra, hogy feltérképezzék a házat, majd besurranjanak.

A bűnügyi statisztikák szerint jellemző, hogy míg a nyaralókat, hétvégi házakat a téli időszakban vagy kora tavasszal pakolják ki, az üzleteket, irodákat menetrendszerűen éjszaka, a lakásokat, családi házakat viszont elsősorban nappal célozzák meg, amikor a családtagok dolgoznak.

Persze az is előfordul, hogy az áldozat éppen otthon tartózkodik, és saját maga engedi be a tolvajt, aki mindenféle trükkel képes megtéveszteni a gyanútlan lakástulajdonost, közben pedig ügyesen kipakolja a lakást. Ismerd meg a bűnözők módszereit, és készülj fel előre, hogyan védheted meg az otthonod!

Klasszikus zártörés

Még mindig a leggyakoribb módszer az egyszerű befeszítés mellett, amikor a bűnöző úgy jut be a lakásba, hogy néhány mozdulattal feltöri az ajtón lévő zárbetétet. Még csak profi felszerelésre sincs szüksége, egy egyszerű fogó segítségével megragadja a kilógó zárbetétet, és csavaró vagy lefelé nyomó mozdulattal hirtelen eltöri.

Ezután kiveszi a külső részt, és ekkor már egy szimpla kampóval képes könnyedén kinyitni a zárat. Egy hagyományos rögzítésű, olcsó betétnél nincs sok esély a megelőzésre, ezek ugyanis nagyon könnyen törhetőek ezzel a módszerrel: a berögzítésük a zárnyitó rotor alatti furaton át történik, és ez a furat teljesen elgyengíti az amúgy is vékony részt. Ráadásul a rablók mindezt képesek minimális zajjal elvégezni, így a szomszédok aligha észlelhetik a betörést.

A védelem azonban nem esélytelen: első lépésben a hagyományos zár mellé érdemes hevederzárat szereltetni, de léteznek további zárbetétvédő eszközök is, amelyek megakadályozzák, hogy a fogóval hozzáférjen a betörő.

Az álcázás mesterei

Nemcsak az ajtón való bejutáshoz kell lelemény, de a figyelemelterelés is betörőspecialitás. Sokszor ugyanis jóval nagyobb nehézség számukra rejtve maradni a szomszédok elől, mint bejutni a lakásba. Mert, ugye, kifelé menet kinek nem szúr szemet, amikor idegenek pakolják fel fényes nappal a bútorokat, tévét, laptopot az ismerős szomszéd lakásból?

Az ötletesség nem nagyon ismer határokat ilyenkor: előfordul, hogy költöztető cég munkatársainak adják ki magukat, így még véletlenül sem lesz gyanús, hová viszik a felcímkézett költöztető autóval a szekrényeket. De az sem ritka, hogy valamelyik közműszolgáltató munkatársainak öltöznek, így elérik, hogy, ha otthon van, maga a tulajdonos engedje be őket. De olyan is előfordult már, hogy a betörőpáros álrendőrként került ajtón belülre, és amíg egyikük elterelte a házigazda figyelmét, a másik csendben lenyúlta az értékeket.

Ezekre a trükkökre csakis fokozott figyelemmel lehet felkészülni, és azért érdemes tudni, hogy hogyan azonosítsd be például a rendőrt. De alapvető, hogy gyanúval kezeld a bekéredzkedő idegeneket.

Nyom nélkül

A legalattomosabb módszer csak nemrég bukkant fel nálunk, de egyre inkább terjedőben van itthon is. Az új betörési formával a cilinderbetétek nagy része mindenféle rongálás, illetve külsérelmi nyom nélkül könnyedén nyitható, sőt akár a betörést követően vissza is zárható. Ez azért ijesztő, mert annak ellenére, hogy kirabolják a lakást, mivel az ajtózár sértetlen marad, nyom nélkül a biztosító sem fog kárt téríteni.

A technika lényege egy speciálisan átalakított kulcsban rejlik, amelyet a zárbetétbe helyezve, majd egy csavarhúzó vagy kalapács segítségével megütögetve az ajtó védtelenné válik. Az egyik védekezési mód lehet, ha beszerzel egy nem hengerbetétes zárszerkezetet, illetve a mágneses vagy egyéb forgórotoros hengerzárbetétes szerkezetekkel is kivédhető a módszer. De egy speciális pajzs segítségével is megelőzheted a támadást, ha azt a cilinderbetét elé szereled.

A technikai információk a rablo.hu oldalról származnak.

 

 

Garázdálkodás az erkélyen

A házirend legtöbbször előírja, hogy fontos ügyelni a társasház városképi megjelenésére, valamint a külső személyek biztonságára. Vigyázz, hogy az ablakpárkányon vagy az erkélyen ne helyezz el semmi olyat, ami leeshet, óvatosan locsold a virágokat, emellett ne dobj ki semmit ilyen módon. Ha dohányzol az erkélyen, használj hamutartót.

 

Elmaradás a közös költséggel

A társasházban élőknek közös költséget kell fizetniük, amit érdemes pontosan megtenni. Ha ugyanis megfeledkezel róla, vagy abban bízva nem fizeted be, hogy a társasháznak úgyis van pénze kifizetni a költségeket, nagy bajba kerülhetsz...

 

Az állattartás szabályainak áthágása

Az állattartást különféleképp szabályozzák a társasházak házirendjei  mennyi kutyát, illetve macskát lehet a lakásban tartani, vagy épp mennyi ideig lehet megtartani az újdonsült kölyköket. Vannak társasházak, ahol egzotikus állatokat, például kígyót, madárpókot nem is lehet tartani.

 

Hangoskodás

A házirend általában részletesen kitér a zajokra vonatkozó szabályokra is. Rendszerint meghatározzák azt az időszakot, amikor semmiféle zajt nem szabad csapni, ami a háztartási gépek működtetésére, a karbantartási munkálatokra éppúgy vonatkozik, mint a hangosabb családi vagy baráti összejövetelekre.



A tűzvédelem figyelmen kívül hagyása

A tűzvédelmi szabályok értelmében a folyosón és a lépcsőházban nem szabad semmi olyat tartani, ami tűzveszélyes vagy éghető lehet, emellett az is fontos, hogy a menekülési útvonal biztosított maradjon. Emiatt nem szabad a folyosón, a lépcsőn vagy épp a folyosók és a gang falain nagy virágcserepeket hagyni, ezek ugyanis az akadályozás mellett sérüléseket is okozhatnak.


A tisztaságra vonatkozó szabályok megszegése

Fontos, hogy tisztán és rendben tartsd lakásod környékét, emellett, ha nem külső cég vagy megbízott személy takarít, kivedd a részed előbbiből, és elvégezd a munkát, amikor rád kerül a sor - persze, ha nem vagy akadályoztatva ebben, például egészségügyi okokból. Mindemellett tartsd be a hulladéklerakó helyre vonatkozó szabályokat is, például ne tedd a ládák mellé a szemetet, ha pedig a társasház szelektíven gyűjti a hulladékot, szánj egy kis időt te magad is a szétválogatásra.

 

 


 

 

—————

Zurück